Αυτοεκδόσεις

Το τραγούδι του Βέργα

Το τραγούδι του Βέργα

15.00€
προσθήκη στο καλάθι
Συγγραφέας: Εμμανουήλ Γ. Λεβέντης

Ποιος ήταν ο Γιώργης Βέργας και ποια η δράση του γύρω στα 1800 με 1810 στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη; ειδικά στον Μοχό Ηρακλείου και στα γύρω χωριά, όπως και στη μακρινή Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και αλλού; Το Γιώργη Βέργα εξυμνεί το με τ’ όνομά του δημοτικό τραγούδι, το οποίο εντοπίζεται εδώ σε δώδεκα παραλλαγές, έτσι όπως διαδόθηκε σε όλη την Κρήτη, λίγο μετά τις ανδραγαθίες του, τις οποίες κι εξιστορεί.
Η φήμη του Γιώργη Βέργα, μέσα από το τραγούδι του, έφτασε ως την Τεργέστη, όπου το άκουσε ο Κλωντ Φωριέλ να τραγουδιέται από Κρητικούς πρόσφυγες και το κατέγραψε πριν το 1824, οπότε και εκδόθηκε απ’ αυτόν για πρώτη φορά.
Στο ΒιΒλίο που έχετε μπροστά σας το Τραγούδι του Βέργα παρουσιάζεται φιλολογικά, ως ένα ποιητικό κείμενο, πού προσπαθεί να εξιστορήσει τα κατορθώματα του Γιώργη Βέργα, χωρίς ιστορικές και λογοτεχνικές αξιώσεις, με πρότυπο/Βάση πολλά ανάλογα ιστορικά τραγούδια πού κυκλοφορούσαν τότε στην Κρήτη.
Παρατίθεται το κείμενο του τραγουδιού και των δώδεκα παραλλαγών ενιαία, ως ένα τραγούδι,το οποίο και σχολιάζεται εξαντλητικά κατά στίχο. Η φιλολογική παρουσίαση υποστηρίζεται από τα διαφωτιστικά: την ιστορική ατμόσφαιρα της εποχής, τους τόπους, στους οποίους έδρασαν οι τρεις αδελφοί Βέργα, τ’ ανάλογα με τον Βέργα γεγονότα σε άλλα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης, που υπογραμμίζουν τις πιεστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να δράσουν οι Βέργηδες.
Σχήμα : 17x24
Σελίδες : 384
ISBN : 978-618-00-2678-8