Αυτοέκδοση

Τι είναι η αυτοέκδοση;
Η αυτοέκδοση είναι ένας τρόπος να εκδώσει ο συγγραφέας μόνος του το έργο του, το οποίο θα κυκλοφορήσει κανονικά στο κοινό.
Γιατί κάποιος να επιλέξει την αυτοέκδοση; Αυτό μπορεί να γίνει για δυο λόγους. Πρώτον επειδή ίσως δεν αναλαμβάνει κάποιος εκδοτικός οίκος να εκδώσει το βιβλίο και δεύτερον γιατί ο συγγραφέας επιθυμεί να έχει ο ίδιος τον ολοκληρωτικό συντονισμό για το έργο του, καθώς το κόστος του δεν είναι ούτε αποτρεπτικό αλλά ούτε απαγορευτικό.
Επομένως, με αυτόν τον τρόπο:
•    δεν εκχωρείτε σε άλλους τα πνευματικά και εμπορικά σας δικαιώματα,
•    πραγματοποιείτε την έκδοσή του όπως την οραματίζεστε,
•    συντονίζετε και ελέγχετε τη διαδικασία παραγωγής του,
•    επωφελείστε τα κέρδη από τις πωλήσεις σας και
•    στις εκδόσεις Ίτανος κάθε έργο θεωρείται ξεχωριστό και στηρίζεται για την πλήρη ολοκλήρωσή του.   

Όμως μην επιλέξετε να εκδώσετε ένα έργο σας αν δεν είναι πραγματικό όνειρο σας να το κρατήσετε στο χέρια σας και δεν έχετε το μεράκι να ασχοληθείτε μαζί του. Μονάχα τα χρήματα και η οικονομική σας επιβίωση δεν είναι ο στόχος της αυτοέκδοσης.

Κάθε βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο για το μέλλον…!

Γιατί χρειάζεται επομένως ο εκδοτικός οίκος;
Αν και στην ουσία στην αυτοέκδοση ο συγγραφέας παράλληλα είναι και εκδότης, ο εκδοτικός οίκος είναι αναγκαίος. Κι αυτό γιατί; Μα φυσικά γιατί έχει το κατάλληλο δυναμικό να στήσει και να διαμορφώσει το έργο με κάθε επιδεξιότητα, προσφέροντάς σας τις γνώσεις του σε όλα τα στάδια προεκτύπωσης και εκτύπωσης.
Έτσι ένα έργο πριν κυκλοφορήσει πρέπει να περάσει από όλα τα στάδια με ενδελεχή προσοχή, τόσο κατά την επιμέλεια του κειμένου όσο και κατά την εικονογράφησή του, καθώς αυτή το ολοκληρώνει και το ντύνει, πάντα σε στενή συνεργασία με τον συγγραφέα.
Τέλος, η προώθησή του γίνεται από τον εκδοτικό οίκο, όπου μέσα από τις παρουσιάσεις και τα δελτία τύπου γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό ενώ διατίθεται και στα βιβλιοπωλεία.

Ποια σειρά ενεργειών ακολουθείται για την ολοκλήρωση του έργου;
Εννέα είναι τα στάδια για να ολοκληρωθεί το έργο σας.

1.    Κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων σας.
Δύο είναι οι τρόποι για να το επιτύχετε αυτό. Ο πρώτος τρόπος είναι να ταχυδρομήσετε συστημένο στον εαυτό σας ένα φάκελο με το αντίτυπο του έργου. Αφού παραλάβετε τον συστημένο φάκελο δεν τον ανοίγετε, μονάχα τον κρατάτε και έτσι αποδεικνύετε πως εσείς είστε ο δικαιούχος του. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω συμβολαιογράφου, που θα σας επιδείξει τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβείτε.

2.    Έρχεστε σε επαφή με τον εκδοτικό μας οίκο.
Γίνεται μια πρώτη επαφή συγγραφέα και εκδοτικού οίκου όπου σας κατατοπίζουμε όσο πληρέστερα γίνεται για τη διαδικασία. Κατά την πρώτη προσωπική επαφή παραδίδετε το έργο σας.  

3.    Υπολογισμός και καθορισμός του κόστους.
Το κόστος είναι πολυπαραγοντικό και εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βιβλίου, δηλαδή τη διάστασή του, το σύνολο των σελίδων, τα τεμάχια, τα χρώματα και το εξώφυλλο.

4.    Συμφωνητικό συνεργασίας.
Με το συμφωνητικό καθορίζονται και επισφραγίζεται η συνεργασία μεταξύ συγγραφέα και εκδοτικού οίκου.

5.    Σχεδιασμός βιβλίου.
Το έργο περνάει από φιλολογική επιμέλεια. Έπειτα γίνονται όλες οι διαδικασίες οργάνωσης του υλικού στο ατελιέ, πάντα σε συνεργασία με τον συγγραφέα, για να δομήσουν και να αποφασίσουν τον σχεδιασμό του.

6.    Τελική έγκριση.
Δίνεται στον συγγραφέα ένα αντίτυπο του βιβλίου για να το εγκρίνει εξολοκλήρου, ώστε να προχωρήσει στην εκτύπωση.

7.    Εκτύπωση βιβλίου.
Φτάνει στο τελικό στάδιο όπου γίνεται η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία, ώστε να έχουμε την ολοκλήρωσή του.

8.    Παραλαβή αντιτύπων.
Δίνονται στον συγγραφέα τα αντίτυπα που έχουν συμφωνηθεί, ενώ ο εκδοτικός οίκος κρατάει τον αριθμό που θα διακινήσει ο ίδιος.

9.    Προβολή και ενημέρωση κοινού.
Αποστέλλονται σε συνεργασία με τον συγγραφέα τα δελτία τύπου, οργανώνονται οι παρουσιάσεις, ενημερώνεται το κοινό τόσο μέσω του site της Ίτανος  όσο και του facebook  και παράλληλα ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς και τα Μ.Μ.Ε.

Τι πρέπει να παραδώσω στον εκδοτικό οίκο;
Όταν αποφασίσετε να συνεργαστείτε με τον εκδοτικό μας οίκο θα πρέπει να προσκομίσετε:
o    τα τελικά αρχεία
o    τις εικόνες
o    βιογραφικό σημείωμα
o    περίληψη του βιβλίου
o    κείμενο που πιθανόν να θέλετε να προσθέσετε στο οπισθόφυλλο
o    φωτογραφία σας


Αφού ολοκληρωθεί η έκδοση τι γίνεται;
Η έκδοση μπορεί να ολοκληρώθηκε, όμως ο εκδοτικός οίκος δεν σταματάει να προωθεί συνεχώς το βιβλίο με όποιον τρόπο του δοθεί και αφού συμφωνεί και ο ίδιος ο συγγραφέας. Επίσης ο συγγραφέας συνεχώς ενημερώνεται για λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ή για άλλα θέματα τα οποία τον ενδιαφέρουν.


Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βιβλίου;
Ένα έργο για να μπορέσει να φτάσει στα χέρια του αναγνωστικού κοινού έχει μια σειρά διαδικασιών που πρέπει να γίνουν. Κάθε βήμα είναι σημαντικό για να καταστεί το βιβλίο τέλειο. Επομένως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι πολύ σημαντικά. Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά;
Ας τα δούμε αναλυτικά.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η διάσταση που θα έχει ένα βιβλίο δεν είναι ποτέ κάτι απλό, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά βασικός παράγοντας είναι το είδος του χαρτιού που θα επιλέξουμε, καθώς όλα τα είδη χαρτιού δεν υπάρχουν σε όλες τις διαστάσεις, επομένως θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, σε συνδυασμό και με την χώρα που θα εκτυπωθεί το βιβλίο, γιατί δεν κυκλοφορούν παγκοσμίως τα ίδια είδη χαρτιού. Τέλος θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά και το είδος του βιβλίου που θα εκτυπώσουμε.
Οι διαστάσεις που μπορούν να έχουν τα βιβλία συνήθως είναι:
14 Χ 21 (κυρίως στη λογοτεχνία, το προτεινόμενο χαρτί είναι σαμουά ή BookPaper)
12 X 17 (κυρίως  όσα έχουν μορφή paperback, το προτεινόμενο χαρτί είναι το BookPaper)
17 Χ 24 (κυρίως παιδικά βιβλία, εγχειρίδια και επιστημονικά συγγράμματα, το προτεινόμενο χαρτί είναι το γραφής ή το velvet)
22 X 24 (κυρίως παιδικά βιβλία και λευκώματα, το προτεινόμενο χαρτί είναι το  velvet ή illustration)
21 X 28 (κυρίως παιδικά βιβλία, λευκώματα και περιοδικά)

ΕΙΔΗ ΧΑΡΤΙΟΥ
Τα κυριότερα είδη χαρτιού που χρησιμοποιούνται είναι:
Σαμουά 90-110 γρ. (κιτρινωπό χρώμα, κυρίως σε λογοτεχνικά και φιλολογικά βιβλία)
BookPaper 75 γρ. (κιτρινωπό χρώμα, κυρίως σε λογοτεχνικά και φιλολογικά βιβλία. Το είδος αυτού του χαρτιού φαίνεται πολύ παχύ, όμως λόγω των λίγων γραμμαρίων το βιβλίο είναι πιο ελαφρύ από άλλα χαρτιά ίδιων γραμμαρίων)
Velvet 110-150 γρ. (κατάλευκο χρώμα, κυρίως σε παιδικά βιβλία ή σε πολυτελείς εκδόσεις, καθώς προορίζεται για έγχρωμα βιβλία)
Γραφής 80-120 γρ. (λευκό χρώμα, κυρίως σε εγχειρίδια και περιοδικά)

ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη βιβλιοδεσίας. Οι συνηθέστερες όμως είναι:
Ραφτό και κολλητό (άδετο) η πιο συνηθισμένη βιβλιοδεσία που γίνεται σε βιβλία που θα εκτυπωθούν περισσότερα των 500 τεμαχίων.
Κολλητό προτείνεται όταν η ποσότητα τεμαχίων είναι μικρότερη των 500 τεμαχίων.
Σπιράλ επιλέγεται κυρίως για ημερολόγια και τετράδια.
Καρφίτσα χρησιμοποιείται σε έντυπα με λιγότερες από 80 σελίδες.
Κάλυμμα (χοντρό εξώφυλλο, δεμένο) χρησιμοποιείται κυρίως για λευκώματα και πολυτελείς εκδόσεις, γιατί το κόστος είναι υψηλότερο.
Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία γίνεται στο χέρι κυρίως σε υπερπολυτελείς εκδόσεις, καθώς είναι αρκετά υψηλό το κόστος της. Βέβαια έχει εξαιρετική ομορφιά και πολυτέλεια, επομένως τα βιβλία αυτά θεωρούνται κειμήλια.  

ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Δύο είναι οι τύποι των εξώφυλλων:
Το μαλακό εξώφυλλο είναι το πιο συνηθισμένο σε λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία. Το χαρτί που προτείνεται συνήθως είναι 250-300 γρ., η ποιότητά του και η υφή του επιλέγεται από τον συγγραφέα. Το εξώφυλλο μπορεί να διαθέτει και αφτάκια αν το επιλέξουμε (διπλώνουν προς την μέσα πλευρά και συνήθως γράφεται το βιογραφικό του συγγραφέα ή κάποια άλλα στοιχεία). Επίσης αναλόγως το χαρτί μπορεί να υποστεί και διάφορες επεξεργασίες ως προς την εικαστική του όψη, δηλαδή να υπάρξει πλαστικοποίηση (ματ ή γυαλιστερή), να γίνει κάποιο σημείο ανάγλυφο ή και UV (σε κάποια γυαλιστερό και να ξεχωρίζει από τα άλλα σημεία).
Το χοντρό εξώφυλλο γίνεται όταν επιλεχθεί η βιβλιοδεσία με κάλυμμα. Μπορεί να επιλεχθεί εξώφυλλο από διάφορες ποιότητες, όπως χαρτί, δέρμα, ύφασμα κ.λπ., αλλά και να κατασκευαστεί με πολλούς τρόπους. Σε αυτό τέλος μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε μια κουβερτούρα, δηλαδή από πάνω του ένα πιο λεπτό εξώφυλλο που θα το προστατεύει.  

Πόσο κοστίζει;
Το κόστος για να επιλέξει κάποιος να προβεί στην αυτοέκδοση σίγουρα είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Οι τιμές δεν είναι σταθερές, αφού εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραγόντων για να μπορέσει να καθοριστεί το τελικό κόστος (φιλολογική επιμέλεια, σχεδιασμός και τεχνικά χαρακτηριστικά). Το βασικό είναι ο ίδιος ο συγγραφέας να επιλέξει σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και κόστους.