Ιστορία

Ο  εκδοτικός οίκος Ίτανος ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1994 από την γνωστή εταιρεία στον χώρο των Γραφικών Τεχνών «Δετοράκης ΑΕΒΕ» με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

Σήμερα μετρώντας πάνω από 20 χρόνια ζωής και δημιουργίας, δραστηριοποιείται στις εκδόσεις πολιτισμού, ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Ο μεγάλος μας σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, ο κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και θεατρικός σκηνοθέτης Μάριος Πλωρίτης, η διεθνούς φήμης γλύπτρια Χρύσα, ο αρχαιολόγος και μελετητής της μινωικής γραφής Louis Godart, ο μεγάλος ποιητής-δημιουργός Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο διάσημος ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης Stephen Αντωνάκος, η έφορος αρχαιοτήτων Αλεξάνδρα Κορέτσου, ο καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας Θεοχάρης Δετοράκης, ο γλύπτης Γιάννης Παρμακέλης, η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα και ο ιστορικός Κωνσταντίνος Καργάκης είναι μερικά μεγάλα ονόματα των γραμμάτων και της τέχνης που μας εμπιστεύτηκαν κάποια από τα σημαντικότερα έργα τους.

Η φιλοσοφία της ΙΤΑΝΟΣ και των ανθρώπων που την απαρτίζουν, έχει ως επίκεντρο την απανταχού διάδοση του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό άλλωστε οι εκδόσεις μας καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων πολιτισμικού ενδιαφέροντος, όπως η αρχαιολογία, οι πλαστικές τέχνες, το θέατρο, η φωτογραφία και οι μονογραφίες καλλιτεχνών.

Σημαντικές συνεργασίες με τη Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο Μπενάκη, το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελούν μέρος των εκδοτικών μας δραστηριοτήτων. Τα βιβλία μας βρίσκονται στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αναμφισβήτητα, η τέχνη και ο πολιτισμός μας είναι ανεκτίμητα, γι' αυτό τον λόγο οι εκδόσεις Ίτανος συνεχίζοντας με τον ίδιο ενθουσιασμό επενδύουν σε ανάλογες εκδόσεις.

Η ονομασία του εκδοτικού οίκου προέρχεται από την ομώνυμη προϊστορική πόλη της Ανατολικής Κρήτης Ίτανος και το λογότυπό της σχεδιάστηκε από τον Louis Godart.