Οι συγγραφείς μας

Μαρία Κοτζαμάνη

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία. Η δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1960 από το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ». Στη συνέχεια, εργάστηκε στη «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», τη «ΓΥΝΑΙΚΑ», «ΤΑ ΝΕΑ» και από το 1984 έως τη συνταξιοδότησή της στο «ΕΘΝΟΣ», ασχολούμενη πάντα με το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

Η Μαρία Κοτζαμάνη υπήρξε επίτροπος της Ελλάδας σε όλες τις γνωστές καλλιτεχνικές μπιενάλε εικαστικών τεχνών από το 1965 κι έπειτα. Επίσης, διετέλεσε μέλος καλλιτεχνικών επιτροπών και πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Τεχνοκριτικών καθώς και μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών Τέχνης. Ως ιστορικός τέχνης οργάνωσε πολλές μονογραφικές εκθέσεις σε θεσμικούς χώρους, όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στη συνεργασία της με τις Εκδόσεις Ίτανος επιμελήθηκε τα καλλιτεχνικά λευκώματα «Ακριθάκης», «Ακριθάκης Σκέψεις και ζωγραφοϊστορίες», «Περδικίδης», «Τετράδιο Ιχνογραφίας 1933».

Άλλα βιβλία της: «ΚΟΣΜΗΜΑ-ΑΝΤΙΚΟΣΜΗΜΑ», «ΤΑ ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΟΝΤΑ», «ΕΛΕΝΗ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ», «ΕΛΕΝΗ ΖΟΓΚΟΠΟΥΛΟΥ», «ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΡΑΣ» κ.ά.
Μαρία Κοτζαμάνη